lördag 19 mars 2016

Lördag - sjuka barn - brädspel - bullbak

Så är det helg igen, fast egentligen har jag inte haft någon riktig vardag den här veckan. Nathalie är fortfarande inte frisk även om febern är borta idag men hon hostar och nyser om vart annat. Nu är hon dessutom uttråkad och vill mer än gärna gå ut för att leka med sina kompisar.
Hur fördriver man en sån dag?
Vi började med några omgångar av "Bokstavsjakten" och sedan blev det bullbak; kardemumma-sockerbullar, vanliga vaniljbullar och påsk-bullar som har färgglatt strössel på sig istället för pärlsocker. Vi får väl se hur länge vi har bullar i frysen redo för fika, brukar bli en hel del fika när man är förberedd.

RECEPT BULLAR
150g smält margarin
5 dl röd mjölk (gärna ekologisk)
50g jäst (för söta degar)
½ sk salt
1 dl socker
12 dl mjöl

Smält smöret i en rymlig kastrull, tillsätt mjölken och rör om, jag brukar låta mjölken bli varm men inte så mycket som fingervarmt, mer lite ljummen.
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt degspadet, blanda och tillsätt saltet. Tillsätt övriga ingredienser och blanda, knåda sedan för hand när mjölet har arbetats in.
Låt jäsa i 30 minuter
Dela i degen i 2 delar, lättare att baka ut mindre degar + att man kan gör olika smaker.
Kavla ut och tillsätt fyllningen. Tillverka bullar, rilla och skär bitar eller gör långa flätor.

Fyllning;
150g rumsvarmt smör
1 dl socker
Kardemumma
välj mellan vanilj eller kanel

Låt bullarna jäsa på plåten i 30 minuter. Pensla med ägg alt sirap blandat med olja, toppa med pärlsocker eller socker. Sätt ugnen på 250g och grädda ca 10 minuter.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar