Hur fördriver man en sån dag?
Vi började med några omgångar av "Bokstavsjakten" och sedan blev det bullbak; kardemumma-sockerbullar, vanliga vaniljbullar och påsk-bullar som har färgglatt strössel på sig istället för pärlsocker. Vi får väl se hur länge vi har bullar i frysen redo för fika, brukar bli en hel del fika när man är förberedd.
RECEPT BULLAR
150g smält margarin
5 dl röd mjölk (gärna ekologisk)
50g jäst (för söta degar)
½ sk salt
1 dl socker
12 dl mjöl
Smält smöret i en rymlig kastrull, tillsätt mjölken och rör om, jag brukar låta mjölken bli varm men inte så mycket som fingervarmt, mer lite ljummen.
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt degspadet, blanda och tillsätt saltet. Tillsätt övriga ingredienser och blanda, knåda sedan för hand när mjölet har arbetats in.
Låt jäsa i 30 minuter
Dela i degen i 2 delar, lättare att baka ut mindre degar + att man kan gör olika smaker.
Kavla ut och tillsätt fyllningen. Tillverka bullar, rilla och skär bitar eller gör långa flätor.
Fyllning;
150g rumsvarmt smör
1 dl socker
Kardemumma
välj mellan vanilj eller kanel
Låt bullarna jäsa på plåten i 30 minuter. Pensla med ägg alt sirap blandat med olja, toppa med pärlsocker eller socker. Sätt ugnen på 250g och grädda ca 10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar